Jak uzyskać dobrej jakości destylat?

list Kategoria: Warto wiedzieć comment Komantarz: 0 favorite Wyświetleń: 1143

Nastaw cukrowy stanowi bazę do stworzenia dobrej jakości destylatu. Od tej bazy zależą następne procesy destylacji i jej rezultaty. Oczywiście na jakość końcową wypływa wiele czynników takich jak dobór odpowiednich drożdży czy użyty sprzęt do przeprowadzenia procesu destylacyjnego. Każdy z elementów procesu jest istotny, a nastaw cukrowy to ważny krok w całym procesie uzyskania dobrej jakości destylatu. Nastaw cukrowy powinien być wykonywany w temperaturze pokojowej, aby drożdże gorzelnicze mogły sprawnie go przerobić. Należy sprawdzać przez cały czas procesu temperaturę, ponieważ drożdże podczas fermentacji wytwarzają ciepło. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura niszczy drożdże i warto pilnować się wskazówek producentów drożdży.

Do przygotowania nastawu cukrowego potrzebujemy:

Pojemnik destylacyjny przeznaczony do  kontaktu z żywnością. 

Cukier lub glukoza jako baza nastawu cukrowego.

Woda do rozpuszczenia cukru lub glukozy.

Drożdże gorzelnicze na rynku mamy dostęp do szerokiej gamy drożdży i ciężko wskazać jedne najlepsze. Wszystkie znane marki posiadają podobną jakość. Proponuję  przetestować i wybrać te które nam najlepiej odpowiadają. Przygotowując nastaw należy postępować zgodnie z instrukcją producenta. 

Termometr służy do sprawdzania temperatury nastawu, która jest kluczem do prawidłowego procesu fermentacji drożdży. Temperatura nastawu powinna być sprawdzana przez cały czas. 

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Pażdziernik Listopad Grudzień

Rejestracja nowego konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się w zamian Lub Zresetuj hasło