Jak uzyskać dobrej jakości destylat?

Nastaw cukrowy stanowi bazę do stworzenia dobrej jakości destylatu. Od tej bazy zależą następne procesy destylacji i jej rezultaty. Oczywiście na jakość końcową wypływa wiele czynników takich jak dobór odpowiednich drożdży czy użyty sprzęt do przeprowadzenia procesu destylacyjnego. Każdy z elementów procesu jest istotny, a nastaw cukrowy to ważny krok w całym procesie uzyskania dobrej jakości destylatu. Nastaw cukrowy powinien być wykonywany w temperaturze pokojowej, aby drożdże gorzelnicze mogły sprawnie go przerobić. Należy sprawdzać przez cały czas procesu temperaturę, ponieważ drożdże podczas fermentacji wytwarzają ciepło. Należy pamiętać, że zbyt wysoka temperatura niszczy drożdże i warto pilnować się wskazówek producentów drożdży.
Do przygotowania nastawu cukrowego potrzebujemy:
Pojemnik destylacyjny przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Cukier lub glukoza jako baza nastawu cukrowego.
Woda do rozpuszczenia cukru lub glukozy.
Drożdże gorzelnicze na rynku mamy dostęp do szerokiej gamy drożdży i ciężko wskazać jedne najlepsze. Wszystkie znane marki posiadają podobną jakość. Proponuję przetestować i wybrać te które nam najlepiej odpowiadają. Przygotowując nastaw należy postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Termometr służy do sprawdzania temperatury nastawu, która jest kluczem do prawidłowego procesu fermentacji drożdży. Temperatura nastawu powinna być sprawdzana przez cały czas.